Påbygging til generell studiekompetanse Vg3

Vg3 påbygg til generell studiekompetanse er alternativet for deg som ønsker generell studiekompetanse. Kurset bygger på videregående trinn 1 (Vg1) og videregående trinn 2 (Vg2) i fra yrkesfaglige utdanningsprogram, og gir generell studiekompetanse for studier på universiteter og høyskoler.

Året består av følgende fellesfag (30 timer per uke):

• Norsk: 10 timer
  • Matematikk: 5 timer
  • Naturfag: 3 timer
  • Historie: 5 timer
  • Kroppsøving: 2 timer..

I tillegg kommer et valgfritt programfag fra studiespesialisering: 5 timer.

Vær klar over at noen universitets- og høyskolestudier stiller krav om fag ut over generell studiekompetanse. Dette dreier seg vanligvis om fag i fra programområdet for realfag (f eks matematikk, fysikk, kjemi, biologi).

Dersom du har avsluttet ett eller flere av fellesfagene i Vg1 eller Vg2, må du også erstatte disse timene med et programfag. Ta kontakt med studieleder for mer informasjon om dette.

For elever som har gått to år på yrkesfaglige utdanningsprogrammer er kravet 100 timer (35+35+30).

Dette er eksempler på programfag man kan velge:
(Tilbudet av programfag varierer fra år til år)

• Rettslære1
  • Sosiologi og sosialantropologi
  • Internasjonal engelsk
  • Matematikk R1
  • Matematikk S1
  • Markedsføring1
  • Biologi2
  • Informasjonsteknologi

Noen av kursene vil bli fulle. Det er derfor viktig å finne to realistiske alternativer som 2. og 3. valg.